• China probeert met een fors pakket van stimuleringsmaatregelen de economie aan te jagen
  • Dit heeft recent geleid tot een stijging van de waarde van de Chinese munt.
  • Nederlandse bedrijven die uit goederen uit China importeren, moeten rekening houden met de risico’s van een duurdere yuan, aldus valuta-expert Joey van Hanegem.

ANALYSE – De Chinese centrale bank kondigde onlangs een omvangrijke, gecoördineerde reeks maatregelen aan om de financieringskosten verder te verlagen en de beschikbaarheid van kapitaal in China te vergroten. Het dient, samen met andere inspanningen, als een signaal dat de autoriteiten serieus werk maken van het aanjagen van de Chinese economie. Deze verkeert al geruime tijd in het slop.

De belangrijkste aankondiging betreft de gecoördineerde versoepeling van het monetair beleid, die gepaard gaat met een verdere deregulering van de vastgoedmarkt. Dit zorgde direct voor enig optimisme.

De Aziatische valuta kregen als gevolg een aanzienlijke impuls in een mate die we al een tijd niet meer hebben gezien. Dat de koers van Chinese aandelen steeg, duidt erop dat de markt vertrouwen heeft in de maatregelen.

Lange tijd beperkte de Chinese overheid zich tot veel minder ingrijpende maatregelen die veel te weinig zoden aan de dijk zetten. De erbarmelijke cijfers rond de industriële productie en andere gegevens duiden erop dat het de hoogste tijd was voor een ingrijpendere actie.

De laatste maanden zien we dat peilingen onder inkoopmanagers van zowel het Chinese National Bureau of Statistics (NBS) als Caixin  net boven de grens van 50 schommelen. Boven de 50 betekent expansie, onder de 50 krimp. Er is dus sprake van een zeer kleine lichte expansie van de economische activiteiten in China.

China wil groei aanjagen

Het realiseren van een economische groei van vijf procent dit jaar, een belangrijke doelstelling van de Chinese president Xi Jinping, is geen uitgemaakte zaak. De aangekondigde inspanningen zijn echter aanzienlijk en de media melden dat er nog meer steun in de pijplijn zit. De houding van de autoriteiten lijkt veranderd en geeft hoop dat de Chinese economie een behoorlijke vooruitgang kan maken.

De reactie van de markt is in ieder geval positief. Het is opvallend dat de koers van de Chinese munt steeg, terwijl de rente omlaag is gegaan. Toen de Amerikaanse Federal Reserve de rente onlangs verlaagde, kelderde de dollar. Het geeft aan dat het vertrouwen in de Chinese maatregelen stevig is.

We hoeven dan ook niet te vrezen dat het verlagen van de rente in China tot een wereldwijde valutaoorlog zal leiden. In een tijd waarin er veel druk stond op de yuan, voorkwam China dat de munt al te zeer zou dalen in waarde. Nu, terwijl rentetarieven over de hele wereld naar beneden gaan, stijgt de waarde van de yuan juist. Sinds mei 2023 is deze niet zo sterk geweest ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Vergeet ook niet dat China geen exportprobleem heeft. De uitdaging ligt veel meer bij het achterblijven van de binnenlandse vraag. Het verzwakken van de eigen munt lost dit niet op.

Effect sterkere yuan: risico voor import van goederen uit China

Als het pakket succesvol is in het stimuleren van de economische groei, zou dit op de lange termijn tot een sterkere yuan kunnen leiden. Dit effect zien we nu dus al.

Gelet op het feit dat Nederland, net zoals vele andere Europese landen, een fors handelstekort heeft met China (zo’n 95 miljard euro), kan een duurdere yuan bedrijven die goederen uit China importeren in de problemen brengen.

Bedrijven die naar China exporteren (veelal landbouwgoederen, chemische producten en machines) hebben juist voordeel bij de duurdere yuan, aangezien die Europese exportproducten relatief goedkoper maakt. Nu de Europese economie lijkt af te koelen, zal een groeiende vraag vanuit China niet ongelegen komen.

De tekenen van herstel zijn echter zeer pril en de toekomst is onzeker. Het is meer dan ooit van belang dat om de economische gegevens uit China nauwlettend te volgen.

Hoe dan ook, bedrijven in Nederland die afhankelijk zijn van handel met Chinese bedrijven, doen er goed aan om de koers van de yuan in de gaten te houden. Wanneer zij zich al langer in dit speelveld begeven, weten zij hoe belangrijk het is om risico’s van valutaschommelingen te vermijden door valutarisico's af te dekken.

Joey van Hanegem is een Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland.